top of page

Så fungerar en situationsplan.
En situationsplan är en central del av bygglovshandlingarna och visar byggnadens exakta placering på fastigheten. Genom att tydligt redovisa avstånd till tomtgräns, angränsande byggnader, parkeringar och andra viktiga detaljer, hjälper situationsplanen kommunen att förstå hur ditt byggprojekt är tänkt att placeras i förhållande till omgivningen.
Situationsplanen utförs i skala 1:400, vilket innebär att 1 cm på ritningen motsvarar 4 meter i verkligheten. Den här skalan gör det möjligt att få en översiktlig men ändå detaljerad bild av fastigheten och byggnadens placering.
En korrekt situationsplan ska alltid vara fackmannamässigt utförd och baseras på en nybyggnadskarta, som beställs från kommunens lantmäteriavdelning. Nybyggnadskartan innehåller fastighetsgränser, höjdinformation och andra viktiga data som behövs för att skapa en korrekt situationsplan.
Behöver du hjälp att ta fram din situationsplan?
I vår tjänst kan du snabbt och enkelt begära offerter och få hjälp att ta fram en situationsplan av erfarna arkitekter och ingenjörer.
Situationsplanen ska visa:
Byggnadens placering på fastigheten
Avstånd till tomtgräns och andra byggnader
Färdiggolvhöjd (FG+) eller sockelhöjd (SH+), som visar vilken höjd byggnaden kommer att få
Infart
Norrpil
Parkeringar och andra ytor som hör till fastigheten
Genom att inkludera dessa uppgifter får kommunen den information som behövs för att bedöma hur byggnaden påverkar omgivningen, markförhållandena och eventuell anslutning till vatten och avlopp.

bottom of page