FAQ - Vanliga frågor
Vi vet att det kan vara en hel del att hålla reda på när man planerar ett byggprojekt. Vad kräver bygglov? När räcker det med en anmälan? Vad gäller för altaner, attefallshus eller skärmtak? På vår FAQ-sida har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna kring våra tjänster och produkter – allt från bygglov och anmälan till smarta tips som gör byggprocessen smidigare.
Här hittar du praktiska råd, kloka förklaringar och enkla svar som gör att du slipper fastna i krångliga regler och facktermer. Oavsett om du är mitt i ett projekt eller bara är nyfiken på vad som gäller, är vår FAQ en snabb genväg till rätt information.
Saknar du något eller vill ha hjälp med en specifik fråga? Tveka inte att höra av dig!
Vi hjälper dig gärna vidare.
Utforska vår FAQ och gör ditt byggprojekt enklare redan idag!
Vilka är fördelarna med att använda Bygglovsportalen?
Med Bygglovsportalen får du enkel vägledning från start till slut med vår digitala projektledare. Skapa ditt projekt kostnadsfritt, få hjälp med bygglov, anmälan och hitta entreprenörer samt experter. Jämför offerter, skapa projektspecifika handlingar på bara några minuter och utan förkunskaper, och hantera hela projektet smidigt på ett ställe.
Hur skapar man handlingar på några minuter?
I vår unika tjänst skapar du handlingar på bara några minuter genom enkla bild- och textval som följer ditt projekt. Du behöver inga förkunskaper – vi guidar dig hela vägen och den färdiga projektspecifika handlingen skickas till din e-post kort efter att du är klar.
Vad kostar ett bygglov?
Bygglov kostnad varierar mellan kommunerna och beror på vad du ska bygga. Ett riktpris för nybyggnad av småhus är från cirka 25 500 kr, tillbyggnad från cirka 7 700 kr, garage från cirka 10 200 kr och bygglov för skyltar från 2 400 kr. Fasadändringar kostar från cirka 3 300 kr.
Krävs det bygglov för altan?
Altan kan i vissa fall byggas utan bygglov, men det beror på hur den är utformad. En bygglovsbefriad altan ska vara låg och nära marken. Är altanen högre, med räcken eller tak, eller placerad nära tomtgräns kan bygglov för altan behövas. En vanlig riktlinje är 0,6–1,1 meter i höjd.
Friggebod – vad gäller?
Reglerna för friggebod gör det möjligt att bygga en eller flera friggebodar utan bygglov, så länge den sammanlagda byggnadsarean inte överstiger 15,0 kvadratmeter per tomt och högsta höjden är 3,0 meter från mark till taknock. Om du bygger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen behövs ett skriftligt medgivande från grannen, som du enkelt kan skapa i vår tjänst!
Hur ritar man hus?
När man ritar själv behöver man tänka på att ritningarna ska vara fackmannamässigt utförda och skalenliga. Det finns olika ritprogram på nätet, men du kan också få proffshjälp via vår kostnadsfria offerttjänst och enkelt jämföra priser på bygglovsritningar med bara några knapptryck.
Vilka regler gäller för attefallshus?
Attefallshus regler styrs av Plan- och bygglagen. Byggnaden får vara upp till 30 kvm, ha en nockhöjd på max 4 meter och placeras minst 4,5 meter från tomtgräns, eller närmare med grannens medgivande. Det är möjligt att bygga fler än ett attefallshus per tomt, men vissa begränsningar kan gälla i exempelvis kulturmiljöområden.