top of page
Logo_White.png

Boverkets nya byggregler träder i kraft 1 juli 2025 – så påverkas du!

Boverkets nya byggregler träder i kraft 1 juli 2025 – så påverkas du!

Från 1 juli 2025 ersätts BBR och EKS av Boverkets nya byggregler. En ettårig övergångsperiod gör det möjligt att välja mellan gamla och nya regler.

first-screen-pic-1.webp

Boverkets nya byggregler 2025 – en modernisering av byggandet i Sverige

Den 1 juli 2025 sker en historisk förändring i svensk bygglagstiftning. Då ersätts dagens Boverkets byggregler (BBR) och konstruktionsregler (EKS) av ett helt nytt regelverk: Boverkets nya byggregler, ofta förkortade BNY. Syftet är att skapa ett enklare, tydligare och mer flexibelt regelsystem som är bättre anpassat till olika typer av byggprojekt och dagens samhällsbehov.


Vad innebär de nya byggreglerna?

De nya byggreglerna består inte längre av ett stort samlat dokument, utan är uppdelade i separata föreskrifter för olika områden. Exempel på sådana områden är:

  • Brandskydd

  • Tillgänglighet

  • Hygien, hälsa och miljö

  • Bullerskydd

  • Bostäders lämplighet

Denna uppdelning gör det lättare för byggherrar, konsulter, kommuner och andra aktörer att hitta exakt den information som är relevant för deras projekt.


Tydligare krav – och större frihet

En viktig förändring är att regelverket i högre grad fokuserar på funktionskrav snarare än detaljkrav. Det betyder att du som byggherre i större utsträckning får själv bestämma hur du uppfyller kraven – så länge slutresultatet möter den funktion som lagen kräver. Detta öppnar upp för innovation och alternativa tekniska lösningar.




Övergångsperiod till 30 juni 2026

För att underlätta införandet av de nya reglerna införs en övergångsperiod på ett år. Mellan den 1 juli 2025 och den 30 juni 2026 kan byggherrar välja om de vill tillämpa det gamla regelverket (BBR/EKS) eller det nya (BNY) – dock måste man följa ett av systemen i sin helhet.

Detta gäller:

  • Bygglovspliktiga åtgärder

  • Åtgärder som kräver anmälan

  • Påbörjade arbeten innan övergångsperiodens slut

Syftet är att minska risken för förseningar i projekt som redan är planerade eller pågår när reglerna träder i kraft.



Delar som redan börjat gälla

Vissa delar av det nya regelverket trädde i kraft redan den 1 januari 2025, utan övergångsperiod. Det gäller bland annat föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder, som ska minska risken för skador på omgivningen och bidra till ett mer hållbart byggande.



Stöd och jämförelser finns på Boverkets webbplats

För att underlätta förståelsen har Boverket tagit fram ett flertal jämförelsetabeller där man kan se hur de gamla reglerna motsvaras i det nya systemet. De har även publicerat vägledningar och frågor och svar som vänder sig till både byggherrar, kommuner och privatpersoner.

Du hittar allt på: 🔗 boverket.se/nya-byggregler





Vad innebär detta för dig som ska bygga?

För dig som planerar att bygga är det viktigt att redan nu börja sätta sig in i det nya regelverket. Om du ansöker om bygglov efter den 1 juli 2025 kan du välja vilket regelverk som ska tillämpas – men efter den 30 juni 2026 gäller enbart det nya. Om du arbetar med en arkitekt eller byggkonsult, se till att ni är överens om vilket regelverk som ska gälla.


bottom of page