Här är förslaget på allt du kan få bygga utan bygglov
I en färsk lagrådsremiss föreslås ett nytt kapitel i PBL som ska göra reglerna mer lättolkade och anpassade för dagens byggprojekt. Syftet är att skapa tydligare förutsättningar för fastighetsägare, byggherrar och myndigheter.
Regeringens förslag innehåller en rad byggprojekt som ska bli bygglovsbefriade från och med 1 oktober 2025 (om förslaget godkänns).
Det här är några av nyheterna:
Större komplementbyggnader – Det blir tillåtet att utan bygglov uppföra en komplementbyggnad (t.ex. Attefallshus) upp till 30 m² inom detaljplanelagt område och upp till 50 m² utanför detaljplan. Den totala ytan för bygglovsfria komplementbyggnader får uppgå till 45 m² (inom detaljplan) respektive 65 m² (utanför).
Tillbyggnader upp till 30 m² – Mindre tillbyggnader på högst 30 m² blir bygglovsbefriade för alla typer av byggnader, även flerbostadshus och andra byggnader än villor.
Fasadändringar på småhus – Det blir möjligt att ändra fasad, t.ex. byta fasadmaterial eller färg, sätta in extra fönster eller montera solceller på tak utan bygglov.
Inreda lokal i befintlig byggnad (landsbygd) – Utanför detaljplan ska en befintlig byggnad kunna inredas med en eller flera lokaler (t.ex. café eller kontor) på upp till 50 m² utan bygglov.
Mindre idrottsanläggningar – Bygglovsplikten tas bort för idrottsanläggningar under 1 500 m².
Dessutom föreslås att det ska bli möjligt att få bygglov för att inreda vindar till bostad även om detaljplanen tidigare förbjudit detta.
Lovfritt betyder inte kravfritt
Det är viktigt att komma ihåg att lovfrihet inte innebär att det saknas krav. Alla byggprojekt, även de som är bygglovsbefriade, måste uppfylla gällande tekniska egenskapskrav. Det handlar om bland annat:
Brandskydd
Energihushållning
Bärförmåga och konstruktion
Tillgänglighet
Ventilation och inomhusmiljö
I många fall krävs dessutom en anmälan till kommunen och ett startbesked innan byggstart, även om bygglov inte behövs. Det är byggherrens ansvar att se till att alla krav är uppfyllda för att byggnaden ska vara trygg och laglig att använda.
När förväntas reglerna börja gälla?
Om förslaget godkänns av riksdagen träder de nya reglerna i kraft den 1 oktober 2025.
Fram till dess gäller nuvarande regelverk. Projekt som påbörjas efter detta datum ska följa de nya förenklade bygglovsbestämmelserna.
Vad är syftet med förändringarna?
Målet med reformen är att skapa ett tydligare regelverk med färre tolkningssvårigheter.
Genom att fler åtgärder blir bygglovsbefriade får fastighetsägare större frihet att utveckla sina byggnader och tomter, samtidigt som kommunernas resurser kan fokuseras på mer omfattande eller komplicerade ärenden.
Regeringen och Boverket menar att förslaget kan skapa bättre förutsättningar för exempelvis småhusägare, landsbygdsföretag och samhällsutveckling i stort.